Napelemes rendszer családi házra

Napelemes rendszer családi házonA rendszer felépítése átlagos családi ház esetén

1 a napelemek egyenáramot termelnek

 

2 kapcsolódobozban csatlakoznak a napelem kivezetések kábelei

 

3 az inverter az egyenáramot 230V-os, 50Hz-es váltóárammá alakítja


4-5 az oda-vissza mérő óra számolja a saját fogyasz- tásra elhasznált és a hálózatban visszatáplált áram arányát

Hogyan tervezzük meg napelemes rendszerünket

Napelemes rendszer 25-30 évig termel elektromos áramot, így fontos a körültekintő tervezés.
Ehhez a következő lépéseken érdemes részletesen végigmenni.

1. Napelemes rendszert az áramfogyasztásunkhoz kell tervezni.
Komoly tervezésnél, a kivitelezés előtt mindenképp érdemes az egész évi kWh (kilówatt óra) fogyasztást ellenőrizni, mert havi áramfogyasztás szezonálisan eltérhet (télen általában több áramot használunk , mint nyáron). Ezt az adatot az áramszolgáltatónk ügyfélszolgálata megmondja.
De első lépésben a havi villanszámlát elég elővenni, és megkeresni a fogyasztott kWh mennyiséget.
Ezt az ELMÜ-ÉMÁSZ számla esetén itt keressük, EON számla esetén pedig így néz ki.

2. Az éves kWh fogyasztás alapján kiszámíthatjuk, hogy hány Watt napelemre lesz szükségünk. (ha havi kWh számunk van csak, azt szorozzuk meg 12-vel)

Az egyszerű számítási mód, ha az éves kWh fogyasztás 85%-át vesszük, és annyi Watt napelemmel tervezünk. Pl. egy átlagos családi ház esetén évi 3600 kWh fogyasztás alapján tehát 3060 W (nagyjából 3kW, azaz három kilowatt) napelemre lesz szükségünk.

A pontos számítás természetesen ennél összetettebb: itt figyelembe kell venni a, tető tájolását (ideális a déli irányú), dőlésszögét (ideális a 30-40 fokos) is, valamint az esetleges árnyékolást is, akár részlegest is. És a földrajzi helyet is, mert kis eltérés van Magyarországon is pl. Sopron és Szeged napsütéses óráiban is. Itt található egy EU-s kalkulátor, ha pontos részleteket akarunk számolni (érdemes a 'Becsült veszteség'-et 10%-ra állítani a pontos várható eredményhez).

3. A napelemekhez megfelelő teljesítményű inverterrel és elegendő rögzítéssel is tervezni kell.
Az invertert nem szabad túlhajtani (nagyobb teljesítményt rácsatlakoztatni), mint az adatlapján a "max DC power" sornál Wattban meg van adva, mert ez a garancia elvesztéséhez is vezethet.
Viszont elultervezni sem érdemes (pl. egy 4200W-os inverterre csak 2000W napelemet csatlakoztatni), mert ekkor rossz hatásfokkal fog az inverter átalakítani - azaz értékes kWh-kat vesztegethetünk el.
A rögzítést a tető határozza meg, lehet lapos vagy nyeregtető, anyaga lehet cserép, pala vagy lemez - mindegyikre létezik megfelelő rögzítés.

Ha bármi kérdése lenne még, írjon nekünk.